Papafragkakis
Χαρίλαος Παπαφραγκάκης, MD
Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

COVID-19 απώλεια γεύσης, όσφρησης και ηπατικές επιπλοκές

12 Ιουν 2020 / COVID-19 updates

 

Απώλεια όσφρησης και γεύσης σε ασθενείς με COVID-19

Η απώλεια όσφρησης και γεύσης σε ασθενείς με COVID-19 μπορεί να είναι πιο συχνή από ότι έχει αναφερθεί σε προηγούμενες μελέτες. Σε μια πρόσφατη δημοσίευση, το 87% των ασθενών με COVID-19 ανέφεραν απώλεια όσφρησης που στην πλειοψηφία αναπτύχθηκε ταυτόχρονα ή μετά από άλλα συμπτώματα του COVID-19. Η απώλεια της όσφρησης διήρκεσε περίπου 8 ημέρες κατά μέσο όρο και στη πλειονότητα των ασθενών η όσφρηση επανήλθε στο κανονικό. Επιπλέον, το 56% των ασθενών ανέφερε διαταραχή στη γεύση.

Δεδομένα από άλλη πρόσφατη μελέτη έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα. Οι θετικοί ασθενείς με COVID-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν απώλεια όσφρησης ή γεύσης (67% έναντι 14%) και πυρετό (65% έναντι 44%) σχετικά με τους COVID-19 αρνητικούς ασθενείς. Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών ασθενών σχετικά με τη μέση διάρκεια των συμπτωμάτων που είχαν πριν ελεγχθούν για COVID-19. 

Οι άνδρες ήταν θετικοί για COVID-19 πιο συχνά από τις γυναίκες. Η απώλεια όσφρησης ή γεύσης καθώς και η παρουσία πυρετού ήταν συμπτώματα που πιθανότατα συσχετίζονται με τη λοίμωξη από COVID-19. Η ειδικότητα για λοίμωξη από COVID-19 ανέβαινε στο 99% όταν οι ασθενείς είχαν όλα τα συμπτώματα μαζί, δηλαδή διάρροια, ανορεξία, πυρετό, απώλεια όσφρησης και γεύσης.

 

Ηπατικές επιπλοκές σε ασθενείς με COVID-19 

Δεδομένα προηγούμενων μελετών από λοιμώξεις με άλλους τύπους πολύ παθογόνων κορωνοϊών, ειδικότερα του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS-CoV) και του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) έδειξαν ότι τέτοιες λοιμώξεις συσχετίζονταν συχνά με ηπατική βλάβη, η οποία ήταν ανάλογη με τη σοβαρότητα των λοιμώξεων. Η ασθένεια COVID-19 επηρεάζει την ηπατική λειτουργία σε παρόμοια συχνότητα με τους προαναφερθέντες κορωνοϊούς και κυμαίνεται μεταξύ 14,8% και 53% των περιπτώσεων. Η ηπατική προσβολή εκδηλώνεται κυρίως με ανώμαλα επίπεδα τρανσαμινασών ALT και AST και από ελαφρώς αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης. Η αλβουμίνη έχει παρατηρηθεί ότι μειώνεται σε σοβαρές περιπτώσεις. Σε γενικές γραμμές η ηπατική βλάβη ήταν πιο έντονη σε περιπτώσεις σοβαρής λοίμωξης από COVID-19 από ότι σε ήπιες περιπτώσεις.

Επί του παρόντος, οι μελέτες σχετικά με τους μηχανισμούς της ηπατικής βλάβης που σχετίζονται με το SARS-CoV-2 είναι περιορισμένες. Είναι σίγουρο ότι ο κορωνοιός προσβάλλει το γαστρεντερικό μετά από σύνδεση με το ένζυμο ACE2, το οποίο βρίσκεται σχεδόν παντού στο πεπτκό σύστημα. Επίσης το εν λόγω ένζυμο βρίσκεται και στα χοληφόρα του ήπατος και έτσι η ηπατική βλάβη που προκαλείται από COVID-19 να οφείλεται στην απεθυείας προσβολή των χολαγγειοκυττάρων ή στις φλεγμονώδεις κυτοκίνες που παράγονται σαν καταιγίδα ως αντίδραση στη λοίμωξη ή σε συνδυασμό αυτών των παραγόντων. Επιπλέον, η ευρεία χρήση αντιβιοτικών, αντι-ιικών και στεροειδών σε περιπτώσεις ασθενών με COVID-19 μπορεί να αποτελούν επιπρόσθετες αιτίες ηπατικής βλάβης.

 

References

Amy Orciari Herman. Edited by David G. Fairchild, MD, MPH, and Lorenzo Di Francesco, MD, FACP, FHM

https://www.jwatch.org/fw116674/2020/05/26/covid-19-guidance-antibody-tests-n95-sterilization-loss?query=pfwTOC&jwd=000020049285&jspc=GE 

 

Alan Chen, MD, Amol Agarwal, MD, Nishal Ravindran, MD, Chau To, MD, Talan Zhang, MS, Paul J. Thuluvath, MD., FRCP

https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(20)30664-8/pdf

 

Ling Xu Jia Liu Mengji Lu Dongliang Yang Xin Zheng

Liver International. 2020;40(5):998-1004.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΣ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τελευταία Νέα

Ενδοσκοπικός Υπέρηχος (EUS) - Τι είναι και που εφαρμόζεται

Ενδοσκοπικός Υπέρηχος (EUS) - Τι είναι και που εφαρμόζεται

31 Μαϊ 2023

[+] Περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19

02 Φεβ 2021

[+] Περισσότερα

COVID-19 απώλεια γεύσης, όσφρησης και ηπατικές επιπλοκές

COVID-19 απώλεια γεύσης, όσφρησης και ηπατικές επιπλοκές

12 Ιουν 2020

[+] Περισσότερα

Οι ασθενείς μας είπαν