Papafragkakis
Χαρίλαος Παπαφραγκάκης, MD
Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

Ενδοσκοπικός Υπέρηχος (EUS) - Τι είναι και που εφαρμόζεται

31 Μαϊ 2023 / #

Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος ή ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS), είναι μια επεμβατική ενδοσκοπική πράξη που γίνεται με μέθη και μοιάζει με γαστροκόπηση. Γίνεται πάντα σε νοσοκομείο, είναι περισσότερο εξειδικευμένη και συνήθως απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος με ή χωρίς βιοψία εφαρμόζεται σε διερεύνηση βλαβών του οισοφάγου, του μεσοθωρακίου, των λεμφαδένων, σε υποεπιθηλιακές, υποβλεννογόνιες αλλοιώσεις του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου, συμπαγείς βλάβες και κύστεις του παγκρέατος (χρόνια παγκρεατίτιδα, καρκίνος παγκρέατος, νευροενδοκρινείς όγκοι, IPMN, καλοήθεις κύστεις κτλ), βλάβες του χοληδόχου πόρου και του ήπατος, όπως χολαγγειοκαρκίνωμα και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Επίσης το EUS έχει βασική θέση στη σταδιοποίηση του καρκίνου του οισοφάγου, στομάχου και παγκρέατος, καθώς μας επιτρέπει να καθορίσουμε με εξαιρετική λεπτομέρεια το μέγεθος του όγκου, την προσβολή του τοιχώματος και την πιθανή συμμετοχή τοπικών λεμφαδένων.  

Εικόνα 1. Εικόνα χρόνιας παγκρεατίτιδας με σημαντική διάταση του παγκρεατικού πόρου

Η αναρρόφηση κυττάρων με λεπτή βελόνα καθοδηγούμενη από υπερήχους (EUS-FNA) και η βιοψία με λεπτή βελόνα (EUS-FNB) έχουν γίνει ευρέως αποδεκτές επεμβάσεις για τη διάγνωση και τη σταδιοποίηση βλαβών του πεπτικού συστήματος. 

Εικόνα 2. FNA βιοψία βλάβης παγκρέατος

Οι συνεχείς βελτιώσεις στην τεχνολογία του ενδοσκοπικού υπερήχου στοχεύουν στη βελτίωση της διαγνωστικής ακρίβειας και ευαισθησίας και ταυτόχρονα στη μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τη χρήση του. 

Σήμερα με τη βοήθεια του ενδοσκοπικού υπερήχου μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν κάποιες βλάβες του πεπτικού έχουν καλοήθη ή κακοήθη χαρακτηριστικά, αν χρειάζονται χειρουργείο ή συγκεκριμένη θεραπεία ή αν δεν μας ανησυχούν και μπορούμε απλά να τις παρακολουθούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

Επίσης, με τη χρήση του ενδοσκοπικού υπερήχου έχουμε τη δυνατότητα να θεραπεύσουμε παγκρεατικές ψευδοκύστεις. Αυτό γίνεται με μια νέα και ελάχιστα επεμβατική μέθοδο χωρίς χειρουργείο και χωρίς διαδερματικές παροχετεύσεις. Η επέμβαση γίνεται με μέθη, όπως και μια γαστροσκόπηση και περιλαμβάνει την ενδοσκοπική τοποθέτηση ενός ειδικού μεταλλικού στεντ, το οποίο παροχετεύει την κύστη στο εσωτερικό του στομάχου και εν συνεχεία, μετά από λίγες μέρες και αφού η κύστη έχει εξαφανιστεί, αφαιρείται ενδοσκοπικά. 

Εικόνα 3. AXIOS stent (Boston Scientific), ειδικό στεντ για ενδοσκοπική παροχέτευση ψευδοκύστης παγκρέατος

Στο προσεχές μέλλον οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις αυτού του είδους με τη χρήση ενδοσκοπικού υπερήχου θα βρουν εφαρμογή σε πληθώρα άλλων ενδοσκοπικών πράξεων, όπως π.χ. ενδοσκοπική παροχέτευση χοληδόχου κύστεως σε ασθενείς που δεν μπορούν να χειρουργηθούν. 

 

ΚΛΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΣ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τελευταία Νέα

Ενδοσκοπικός Υπέρηχος (EUS) - Τι είναι και που εφαρμόζεται

Ενδοσκοπικός Υπέρηχος (EUS) - Τι είναι και που εφαρμόζεται

31 Μαϊ 2023

[+] Περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19

02 Φεβ 2021

[+] Περισσότερα

COVID-19 απώλεια γεύσης, όσφρησης και ηπατικές επιπλοκές

COVID-19 απώλεια γεύσης, όσφρησης και ηπατικές επιπλοκές

12 Ιουν 2020

[+] Περισσότερα

Οι ασθενείς μας είπαν