Papafragkakis
Χαρίλαος Παπαφραγκάκης, MD
Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

Γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση είναι η εξέταση του οισοφάγου, του στομάχου και του αρχικού τμήματος του λεπτού εντέρου, δηλαδή του δωδεκαδακτύλου. Είναι μια πολύ συνηθισμένη και ασφαλής εξέταση που γίνεται με μέθη, δηλαδή ο ασθενής κοιμάται.

Γιατί κάνουμε γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση μας βοηθάει να αξιολογήσουμε συμπτώματα όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πόνος στο στομάχι, εμέτους, προβλήματα στην κατάποση, επίμονο ρέψιμο, διάρροια αναιμία και άλλα. Είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση αιμορραγίας από το ανώτερο πεπτικό. Είναι επίσης πιο ευαίσθητη εξέταση από τις ακτινογραφίες για την ανίχνευση φλεγμονών, ελκών ή όγκων του οισοφάγου, στομάχου και του δωδεκαδακτύλου.

Με τη γαστροσκόπηση μπορεί να ληφθούν βιοψίες. Η βιοψία μας βοηθάει να ξεχωρίσουμε ανάμεσα σε καλοήθεις και κακοήθεις καταστάσεις. Βιοψία μπορεί όμως να ληφθεί και για πολλούς άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα για τον έλεγχο για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori - μικρόβιο στο στομάχι που προκαλεί έλκη).

Προετοιμασία για γαστροσκόπηση

Το στομάχι πρέπει να είναι άδειο τουλάχιστο 2 ώρες πριν τη γαστροσκόπηση. Δεν πρέπει να φάτε τίποτα μετά τις 12 τα μεσάνυχτα πριν από την εξέταση. Είναι γενικά καλύτερα το προηγούμενο βράδυ  να έχετε ελαφρύ δείπνο.

Θυμηθείτε να ενημερώσετε το γιατρό σας για φάρμακα που τυχόν παίρνετε. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν παίρνετε ασπιρίνη, φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος, αντιφλεγμονώδη, φάρμακα για τις αρθρώσεις, σίδηρο ή ινσουλίνη.

Εάν έχετε σακχαρώδη διαβήτη, ίσως χρειαστεί να μειώσετε τη δόση της ινσουλίνης ή άλλων φαρμάκων.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης

Η γαστροσκόπηση γίνεται με μέθη (αναισθησία). Θα σας ζητηθεί να γυρίσετε στην αριστερή πλευρά. Όταν θα κοιμηθείτε το ενδοσκόπιο θα περάσει με ήπιους χειρισμούς στο στομάχι. Η αναπνοή σας δε θα επηρεαστεί. Η γαστροσκόπηση διαρκεί συνήθως περίπου 10-15 λεπτά. Οι περισσότεροι ασθενείς θεωρούν ότι η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση γενικά καλά ανεκτή και πολλοί κοιμούνται κανονικά κατά τη διάρκειά της.

Τι συμβαίνει μετά τη γαστροσκόπηση

  • Θα παραμείνετε στην αίθουσα ανάνηψης για λίγη ώρα
  • Μπορεί να αισθανθείτε μικρή ενόχληση στο λαιμό, η οποία συνήθως υποχωρεί γρήγορα
  • Εάν έχετε πάρει χαλαρωτικά ή αναισθητικά φάρμακα, πρέπει να έχετε κάποιο υπεύθυνο μέλος της οικογένειας ή κάποιο φιλικό πρόσωπο να σας πάει στο σπίτι γιατί δεν επιτρέπεται να οδηγήσετε
  • Αποφύγετε να πιείτε αλκοολούχα ποτά ή το χειρισμό μηχανημάτων για 24 ώρες μετά την εξέταση
  • Τις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να επανέλθετε στην κανονική σας δίαιτα αμέσως μετά

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της γαστροσκόπησης

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Αιμορραγία μπορεί να συμβεί από κάποιο σημείο λήψης βιοψίας ή αφαίρεσης κάποιου πολύποδα. Συνήθως είναι ήπια και σταματάει μόνη της. Διάτρηση είναι μια άλλη πολύ σπάνια επιπλοκή. Σπάνια ασθενείς μπορεί να έχουν κάποια αντίδραση στο αναισθητικό φάρμακο ή άλλες επιπλοκές.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΣ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τελευταία Νέα

Ενδοσκοπικός Υπέρηχος (EUS) - Τι είναι και που εφαρμόζεται

Ενδοσκοπικός Υπέρηχος (EUS) - Τι είναι και που εφαρμόζεται

31 Μαϊ 2023

[+] Περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19

02 Φεβ 2021

[+] Περισσότερα

COVID-19 απώλεια γεύσης, όσφρησης και ηπατικές επιπλοκές

COVID-19 απώλεια γεύσης, όσφρησης και ηπατικές επιπλοκές

12 Ιουν 2020

[+] Περισσότερα

Οι ασθενείς μας είπαν