Papafragkakis
Χαρίλαος Παπαφραγκάκης, MD
Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

Δίαιτα Ελεύθερη Γλουτένης

24 Ιουν 2019 / Θεραπείας της Κοιλιοκάκης

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη αποτελεί το επίκεντρο της θεραπείας της κοιλιοκάκης και προϊόντα χωρίς γλουτένη και οι σχετικές δίαιτες είναι συνήθεις στα παντοπωλεία, τα σούπερ μάρκετ, τα βιβλία μαγειρικής και βρίσκουν αργά τη θέση τους στα μενού εστιατορίων. Σήμερα, οι καταναλωτές που ψάχνουν τις δίαιτες χωρίς γλουτένη δεν έχουν απαραιτήτως κοιλιοκάκη, αλλά είναι υγιείς, πρόθυμοι να δοκιμάσουν δίαιτες χωρίς γλουτένη, οι οποίες φαίνεται να έχουν γίνει συνώνυμο με το υγιές. Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη έχουν προταθεί ως πολλά υποσχόμενες δίαιτες απώλειας βάρους και για αντιμετώπιση διάφορων καταστάσεων και συμπτωμάτων. Το 2016 μια ανάλυση εθνικής έρευνας για τις υγειονομικές και διατροφικές συνήθειες στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξε στο ότι ο περιορισμός της γλουτένης σε περίπτωση απουσίας κοιλιοκάκης έχει τριπλασιαστεί μεταξύ του 2009 και του 2014.

Εάν κάποιος ξεκινήσει δίαιτα χωρίς γλουτένη, ιδιαίτερα εάν δεν έχει συμβουλευτεί διαιτολόγο, μπορεί να καταλήξει σε δίαιτα φτωχή σε φυτικές ίνες και μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα ή ανωμαλίες στις φυσιολογικές συνήθειες του εντέρου. Επίσης, είναι δύσκολο να ακολουθηθεί αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη, τόσο από άποψη κόστους όσο και από άποψη ευκολίας. Πολλά προϊόντα είναι ακόμα ακριβά, δεν πωλούνται σε όλα τα σουπερμάρκετ και υπάρχει δυσκολία να βρεθεί μενού χωρίς γλουτένη στα εστιατόρια, καθώς πολλοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν σχετικά με την ασθένεια και την αυξημένη επίπτωσή της στον πληθυσμό.

Η κοιλιοκάκη ήταν μάλλον μια πολύ σπάνια ασθένεια. Το 2003 όμως δημοσιεύθηκε μελέτη που έδειξε ότι σχεδόν το 1% όλων των ανθρώπων έχει κοιλιοκάκη. Η πλειονότητα των ασθενών με κοιλιοκάκη δεν είχαν διαγνωσθεί. Συνεπώς, σε πολλές περιπτώσεις μη διαγνωσμένης κοιλιοκάκης, αλλά παρουσίας συμπτωμάτων, η διατροφή χωρίς γλουτένη έχει χρησιμοποιηθεί εμπειρικά για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Με δίαιτα χωρίς γλουτένη υπάρχει ομαλοποίηση των εξετάσεων αίματος. Συνήθως χρειάζονται 6 έως 12 μήνες για τα ειδικά αντισώματα να ομαλοποιηθούν μετά από την εφαρμογή δίαιτας χωρίς γλουτένη. Στη γαστροσκόπηση στόχος είναι να παρατηρηθεί ομαλοποίηση των βιοψιών που λαμβάνονται από το δωδεκαδάκτυλο. Οι ανωμαλίες που παρατηρούνται με την κοιλιοκάκη συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε λίγα χρόνια μετά την έναρξη της δίαιτας χωρίς γλουτένη, υπό την προϋπόθεση ότι η συγκεκριμένη δίαιτα εφαρμόζεται αυστηρά.

Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη μπορεί να έχουν σοβαρά συμπτώματα ή να είναι ασυμπτωματικοί. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια άλλη κατάσταση, όπου δεν υπάρχει οριστική διάγνωση κοιλιοκάκης, αλλά υπάρχει μια οντότητα που σχετίζεται με ευαισθησία στην γλουτένη χωρίς να υπάρχει κοιλιοκάκη. Αυτή η κατάσταση ανήκει σε μια γκρίζα ζώνη, όπου τα αίτια είναι ακόμα ασαφή. Αυτοί οι άνθρωποι πάνε καλύτερα με δίαιτα χωρίς γλουτένη.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΣ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τελευταία Νέα

Ενδοσκοπικός Υπέρηχος (EUS) - Τι είναι και που εφαρμόζεται

Ενδοσκοπικός Υπέρηχος (EUS) - Τι είναι και που εφαρμόζεται

31 Μαϊ 2023

[+] Περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19

02 Φεβ 2021

[+] Περισσότερα

COVID-19 απώλεια γεύσης, όσφρησης και ηπατικές επιπλοκές

COVID-19 απώλεια γεύσης, όσφρησης και ηπατικές επιπλοκές

12 Ιουν 2020

[+] Περισσότερα

Οι ασθενείς μας είπαν