Papafragkakis
Χαρίλαος Παπαφραγκάκης, MD
Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

Φυσική Δραστηριότητα και Πρόληψη Καρκίνου

27 Αυγ 2019 / H μικρή δραστηριότητα είναι πάντα καλύτερη από το τίποτα

Η φυσική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου, όπως του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και του ενδομητρίου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση ίσως παίζει ρόλο στη μείωση του κινδύνου του παγκρέατος και του καρκίνου του πνεύμονα.

Η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους συμβάλλει στην γενική σωματική υγεία και στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου. Αλλά ακόμα κι αν δεν μπορούμε να χάσουμε βάρος, το να είμαστε περισσότερο ενεργείς βοηθάει στο να έχουμε καλή ψυχολογία και επιβραδύνει την ανάπτυξη των χρόνιων ασθενειών.

Εάν δεν συνηθίζουμε να ασκούμαστε, ας ξεκινήσουμε με περπάτημα 10 λεπτών την ημέρα και σιγά-σιγά να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την απόσταση και την ένταση του περπατήματος. Αν δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας, τότε να περπατάμε από λίγο όποτε έχουμε χρόνο. Όταν μπορούμε να πάμε με τις σκάλες να αποφεύγουμε το ασανσέρ. Να θυμάστε, μικρή δραστηριότητα είναι πάντα καλύτερη από το τίποτα.

Η καθιστική συμπεριφορά για πολύ χρόνο, συντείνει στην αύξηση του σωματικού λίπους. Η αύξηση του σωματικού λίπους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και καρδιοαγγεακής νόσου.

Βάλτε στόχο να ασκήστε τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.

  • 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας κάθε εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα  
  • Κατά τη διάρκεια μέτριας δραστηριότητας, θα πρέπει να είστε λίγο λαχανιασμένοι και να αισθάνεστε την καρδιά σας να χτυπάει λίγο πιο γρήγορα. Είστε σε θέση να μιλήσετε σε σύντομες προτάσεις. Κατά τη διάρκεια της έντονης δραστηριότητας, αναπνέετε πιο γρήγορα και είστε σε θέση να πείτε μόνο λίγες κοφτές λέξεις.
     

Ο παρακάτω πίνακας δίνει παραδείγματα μέτριας και έντονης δραστηριότητας:

Μέτριες Δραστηριότητες-150 λεπτά  Έντονες δραστηριότητες-75 λεπτά

Γρήγορο περπάτημα
Χορός
Αργό κολύμπι
Κηπουρική

Γρήγορο περπάτημα
Τρέξιμο
Γρήγορη ποδηλασία
Μπάσκετ
Κολύμπι

 

  • Συμπεριλάβετε ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης δύο ημέρες την εβδομάδα.

Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης βοηθούν στο ιδανικό σωματικό βάρος, στη σωστή οστική πυκνότητα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, στην αντιμετώπιση πόνων και δυσκαμψίας λόγω αρθρίτιδας και στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο (για τα άτομα με διαβήτη). Επίσης βοηθούν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης και μείωση της κακής χοληστερόλης. Ενισχύουν τους μύες του κορμού και βοηθούν στην ανακούφιση από τους πόνους της πλάτης.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΣ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τελευταία Νέα

Ενδοσκοπικός Υπέρηχος (EUS) - Τι είναι και που εφαρμόζεται

Ενδοσκοπικός Υπέρηχος (EUS) - Τι είναι και που εφαρμόζεται

31 Μαϊ 2023

[+] Περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19

02 Φεβ 2021

[+] Περισσότερα

COVID-19 απώλεια γεύσης, όσφρησης και ηπατικές επιπλοκές

COVID-19 απώλεια γεύσης, όσφρησης και ηπατικές επιπλοκές

12 Ιουν 2020

[+] Περισσότερα

Οι ασθενείς μας είπαν