Papafragkakis
Χαρίλαος Παπαφραγκάκης, MD
Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ (COVID-19) ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

28 Μαρ 2020 / COVID-19

Η λοίμωξη από τον κορωνοϊό προκαλείται από τον ιό severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) και η ασθένεια ονομάζεται COVID-19.

Η μετάδοση μέσω άμεσης επαφής ή μέσω σταγονιδίων από το στόμα ή τη μύτη ενός προσβεβλημένου ατόμου είναι συνήθης. Ο υψηλότερος κίνδυνος μετάδοσης υπάρχει όταν είμαστε σε απόσταση περίπου 1 μέτρου από το άτομο που έχει τον ιό, ωστόσο η ακριβής απόσταση ασφαλείας εξακολουθεί να είναι απροσδιόριστη. Δεδομένου ότι η απόσταση μετάδοσης από το ένα άτομο στο άλλο παραμένει σχετικά αυθαίρετη, είναι λογικό να προσπαθούμε να διατηρήσουμε τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση. Γίνεται επίσης πολλή συζήτηση για το πόσο χρόνο ζει ο ιός σε επιφάνειες. Τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να ζήσει από λίγες ώρες έως και 3 ημέρες στις επιφάνειες.

Υπάρχουν δεδομένα ότι το RNA του ιού μπορεί να ταυτοποιηθεί με μια ειδική διαδικασία (PCR) στα κόπρανα και επομένως μπορεί θεωρητικά να μεταδοθεί μέσω της κοπροστοματικής οδού. Επειδή μπορεί να υπάρχει πάνω σε επιφάνειες όπως η λεκάνη της τουαλέτας, ο πάγκος του νιπτήρα ή τα πόμολα της πόρτας, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τουαλέττα.

Η κύρια συμπτωματολογία ενός ατόμου που έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό είναι καλά μελετημένη από την αρχή της πανδημίας. Η πλειοψηφία των συμπτωματικών ασθενών έχει πυρετό και βήχα. Η δύσπνοια, αν εμφανιστεί, φαίνεται ότι είναι ανησυχητικό σημάδι.

Γαστρεντερικά συμπτώματα υπάρχουν, αρχικά υποεκτιμήθηκαν, αλλά όσο η πανδημία προχωράει και περισσότερα στοιχεία γίνονται γνωστά, φαίνεται να είναι πολύ συνηθισμένα. Στην πραγματικότητα, κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν αρχικά διάρροια, ανορεξία και έμετο και όχι αναγκαστικά αναπνευστικά συμπτώματα.

Τα ακόλουθα δεδομένα προέρχονται από μια πολυκεντρική μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα, από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2020 και είναι ενδεικτικά.

Η μέση ηλικία των ασθενών με μόλυνση από κορωνοϊό ήταν 53 έτη, 107 άνδρες και 97 γυναίκες. Ο μέσος χρόνος από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι την εισαγωγή στο νοσοκομείο ήταν περίπου 8 ημέρες.

Περίπου το 50% των ασθενών που έγιναν εισαγωγή στο νοσοκομείο βρέθηκαν να έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα, οι περισσότεροι ταυτόχρονα με αναπνευστικά συμπτώματα. Μόνο μια μειοψηφία ασθενών παρουσίαζαν μόνο συμπτώματα του γαστρεντερικού, δηλαδή δεν είχαν αναπνευστικά συμπτώματα.

Οι ασθενείς που παρουσίασαν αρχικά συμπτώματα της λοίμωξης από το πεπτικό σύστημα και όχι από το αναπνευστικό, είχαν σημαντικά μεγαλύτερο χρoνική απόσταση από την εμφάνιση των συμπτωμάτων έως την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Τα γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν απώλεια όρεξης, ήπια έως μέτρια διάρροια έως και 3 φορές την ημέρα σε περίπου 35%, έμετο σε περίπου 4% και κοιλιακό άλγος σε 2% των περιπτώσεων.

Το ήπαρ μπορεί να επηρεαστεί επίσης. Οι τρανσαμινάσες του ήπατος μπορεί να αυξηθούν μετά από ιογενή προσβολή στα κύτταρα του ήπατος. Συνήθως η αύξηση είναι ήπια έως μέτρια, αλλά μπορεί να είναι πιο έντονη σε ασθενείς που έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα ή που χρειάζονται φροντίδα στη ΜΕΘ.

Να θυμάστε πάντα ότι συμπτώματα όπως η διάρροια μπορεί να προκαλούνται από πολλούς άλλους ιούς, βακτήρια, διατροφικούς λόγους, φάρμακα, ακόμη και άγχος. Κάθε διάρροια δεν είναι μόλυνση από κορωνοϊό. Να είστε σε επαγρύπνηση αλλά μην αγχώνεστε υπερβολικά. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ.

Χάρης Παπαφραγκάκης MD


References:

Pan L. et al. https://journals.lww.com/ajg/Documents/ COVID_Digestive_Symptoms_AJG_Preproof.pdf

Repici A. et al. https://www.giejournal.org/article/S0016-5107(20)30245-5/fulltext

Zhang C et al. https://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(20)30057-1/ fulltext

Huang C et al. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30183-5/ fulltext

van Doremalen, Bushmaker, Morris et al. https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMc2004973

ΚΛΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΣ

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τελευταία Νέα

Ενδοσκοπικός Υπέρηχος (EUS) - Τι είναι και που εφαρμόζεται

Ενδοσκοπικός Υπέρηχος (EUS) - Τι είναι και που εφαρμόζεται

31 Μαϊ 2023

[+] Περισσότερα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID-19

02 Φεβ 2021

[+] Περισσότερα

COVID-19 απώλεια γεύσης, όσφρησης και ηπατικές επιπλοκές

COVID-19 απώλεια γεύσης, όσφρησης και ηπατικές επιπλοκές

12 Ιουν 2020

[+] Περισσότερα

Οι ασθενείς μας είπαν